Deze website gaat niet over afvallen en diëten maar over je lichter voelen en daardoor lichter ZIJN. Met hoofdletters.

Want het wordt tijd dat er een einde komt aan de dieetcultuur zoals die er nu is. Ik leg je uit waarom ik dat vind.

Voor veel mensen met overgewicht draait het leven in rondjes. Je bent gefrustreerd omdat je jezelf te dik vindt en het je niet lukt om slank te zijn en jezelf en je gewicht te beheersen.

Dan komt er een moment dat je gemotiveerd raakt. Een nieuw dieet dat op de markt komt, de zomer die in aantocht is of een andere moment waarop je denkt ‘En nu moet het gebeuren!’.

Vol goede moed ga je aan de slag. Je boekt snel succes als je een paar kilo afvalt. Je zit in een lekkere flow en weet zeker dat het deze keer wél gaat lukken.

Dan gaat het mis. Je bent moe, je zit op een plateau waarop je gewicht blijft hangen, op je werk loopt het niet lekker of je partner zeurt aan je hoofd over iets onbenullig. Je bent het zat.

Je gaat eten. Een koekje, en nog een en nog een, een zak chips, drie broodjes met pindakaas. Je eet net zolang tot het rot gevoel weg is. En héél even voelt het fijn en voldaan. Tot je je realiseert wat je gedaan hebt.

Weer niet gelukt. Alles voor niets geweest. Je hele leven verpest. Laat maar zitten want het heeft geen zin. Je kan het toch niet.

Natuurlijk probeer je jezelf bij elkaar te rapen door te zeggen dat je het morgen opnieuw probeert. Maar de motivatie en flow zijn weg. Je zakt in dat bekende gevoel van mislukking en falen en gelooft er niet meer in.

En daarmee ben je weer terug bij af en begint een nieuwe ronde. Met een paar extra kilo’s als bonus.

Ik heb het jarenlang zo geprobeerd hoewel ik wist dat dit niet de juiste  oplossing was. Dat het echte probleem in mijn hoofd zat en een andere aanpak nodig had. Wat die andere oplossing was wist ik niet.

Wat ik wel weet is dat de bekende manier van ‘gewichtsbeheersing’ gaat over symptoombestrijding. Kilo’s eraf, probleem opgelost.

Maar dit werkt niet voor mensen die een verstoorde relatie met zichzelf en met eten hebben.

Voor mij zijn juist de stress van het ‘moeten’ afvallen, de mislukkingen, het gevoel van falen en niet goed genoeg zijn de triggers om meer te eten.

Als er íets is dat ik wil voorkomen, is het wel de stress rondom diëten en afvallen. En ik ben blij dat het me gelukt is om uit dat patroon te stappen.

Wat voor mij werkt is bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, slimme zijpaadjes nemen om dieetgedoe te ontwijken en kleine gewoontes creëren die me een succesgevoel geven.

Maar ook dingen doen die ik leuk vind, me niet langer laten beperken door mijn gewicht. Bewegen omdat ik er energie van krijg en niet omdat ik af wil vallen.

En investeren in mezelf omdat ik vind dat ik het waard ben. Me laten leiden door wat ík belangrijk vind en daarin mijn eigen pad volgen. Zelfs als dat betekent dat ik op mijn vijftigste weer een nieuwe bedrijf begin 😉.

Wat ik wil is me lichter voelen, ongeacht het aantal kilo’s dat ik weeg. En ik weet inmiddels dat het kan en dat het geweldig is.

Ik hoop dat ik jou ook kan inspireren om een andere aanpak te kiezen. Doe vooral wat bij jou past en waar je je goed bij voelt. Want daar begint het.

Nieuwsgierig naar mijn aanpak?

Meld je aan voor de mailinglijst dan komen de tips en inzichten vanzelf in je mailbox.